Jump to content

Csodás kolostorromok kora tavaszi csatangoláshoz - Jakab-hegyi pálos kolostor

2016. 03. 26. 09:14

A hegytetőkön, csendes völgyekben megbúvó kolostorok egykor a világtól elvonult szerzeteseknek adtak otthont. Legtöbb ilyen épületünk ma már csak rom, de így is misztikus hangulatot árasztanak, és visszaröpítik az embert a múltba. Mivel pedig gyönyörű környezetben állnak, tökéletes célpontjai lehetnek egy-egy hétvégi kirándulásnak.

Szerzetesek a Mecsekben – Jakab-hegyi pálos kolostor

A látnivalókban egyébként sem szűkölködő Jakab-hegy egyik legérdekesebb kultúrtörténeti emléke hazánk legkorábbi pálos kolostorának romja. A kolostort Bertalan pécsi püspök alapította 1225 körül egy Árpád-kori falu helyén. Az volt a célja, hogy itt gyűjtse össze a Mecsekben élő remetéket.

A védőfallal körülhatárolt területen a monostor és a kápolna mellett gazdasági udvar, kert, sőt vízvezetékrendszer is volt. Az egykori kút maradványai ma is láthatók a rom közepén álló juharfa mellett. Pécs török kézre kerülése után (1543) a szerzetesek elhagyták a kolostort.

A következő századokban romossá lett épületet a 18. században felújították, és emeletessé alakították át. A század végén azonbanII. József feloszlatta a szerzetesrendeket,és a Jakab-hegyi kolostor falai között megszűnt az élet. A 20. században a rend megpróbálta a szerzetesi életet visszacsempészni a hegyre. Új kolostor építésébe kezdtek, de a munkálatok félbeszakadtak. Az épület ma a turisták számára esőbeállóként szolgál.

Megközelítése: Kővágószőlősről gyalogosan a Kövirózsa tanösvényen haladva.