Jump to content

Idén lett 110 éves a gyöngyösi Borpalota

2016. 06. 02. 13:27

Az ünnepséget a Dubicz Borászatban tartották, ahol az eseményen Bér Rudolf festő kiállítását és Jónás Vera Experiment koncertjét is megnézhette a közönség.

A gyöngyösi Borpalota épületének 110 éves jubileumát ünnepelték május végén, az épületben működő Dubicz Borászat bemutatásával együtt. A pincetúrát követően egy piknik hangulatú szőlősétát is tehettek a vendégek a határban, a Mátra lankáin.

A Gyöngyös-Visontai Borszövetkezet 1906-ban építette saját épületét és 2000 méter hosszú pincerendszerét. Azóta folyamatosan borászatként üzemel, ma a Dubicz Borászatkészíti itt kiváló mátrai borait. Gyöngyös emblematikus épületét, a Borpalotát az építés évében adták át, amely azóta is folyamatosan borászatként üzemel.

A meghívottak egy pincetúrát tehettek a közel 1 km hosszú, körbejárható pincerendszerben, ahol a falakon kiállított képeknek és családfának köszönhetően, megelevenedett a Dubicz Borászat története.

A felújított látványpincében csodálatos időutazást lehet tenni a borok világába. Megtekintheted a 100 évvel ezelőtt használt 6000 literes, faragott hordók, az 1960-as években épített 30-80 ezer literes, épített betontartályok és a 21. század modern acéltartályos technológiáját is.

A nevet az idén vette vissza a borászat, mivel elérkezettnek látták az időt, hogy saját nevüket adják az általuk készített borokhoz - mondta a borászat tulajdonosa.

A város gazdasági és turisztikai életében fontos szerepet tölt be az ilyen tradíciókkal bíró borászat, ugyanis a borturizmus kiemelt ágazat - mondta az eseményen Tatár Lászlóalpolgármester.

A 110 éves évforduló nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is kiemelkedő eredmény - hangzott el az ünnepségen.