Jump to content

Maradtak-e szabadstrandok a Balatonon?

2016. 06. 20. 10:13

Minden balatoni szezon előtt felröppen a hír, hogy újabb ingyenes strandok válnak fizetőssé. Az idén sem volt ez másként, ezért úgy döntöttünk, első kézből szerzünk információt arról, mit terveznek az önkormányzatok. Elöljáróban csak annyit, valóban vannak változások, de jó néhány település továbbra is ingyenes fürdőzést és parkolást biztosít a látogatóknak.

Tagadhatatlan, hogy egy négytagú család (két felnőtt, két gyerek) számára 2016-ban a balatoni nyaralás nagyon drága is lehet. Természetesen akadnak praktikák, amelyekkel a költségek csökkenthetők, de vannak olyan tételek (benzin, vonat- vagy buszjegy), amelyek árát a legrafináltabb okoskodással sem tudjuk lejjebb faragni. Éppen ezért rengetegen keresik azokat a strandokat, ahol legalább a fürdőzésért vagy a parkolásért nem kell fizetni. 

Körképünket a Balaton déli partján, Balatonszárszón kezdjük. A híradások úgy szóltak, hogy az egyik legnagyobb volumenű változás ezen a településen lesz. Mindezt nem cáfolta Dorogi Sándor polgármester sem, aki az Origo kérdésére a következő választ adta: „A képviselő testület 2016. június 25-től tervezi Balatonszárszón a Mikszáth Kálmán utcai központi strandon a belépődíj bevezetését.A napijegy felnőtteknek 600, gyermekeknek 250 forint lesz.Balatonszárszón ezen kívül két szabadstrand (a Móricz Zsigmond utcában és a Bendegúz téren) várja az itt nyaralókat és ide látogató tulajdonosokat, vendégeket. Mindkét szabadstrand felújított kiszolgáló épületekkel, vizesblokkokkal ellátott.” 

„A belépődíjat többek között azért vezetjük be, mert a központi strand használói sok (többnyire jogos) kritikát, javaslatot fogalmaztak meg az elmúlt szezonokban, de a jelenlegi önkormányzati költségvetésből nem tudjuk megvalósítani a kívánt fejlesztéseket. A belépődíj bevezetésétől azt reméljük, hogy ebből a forrásból meg tudjuk megvalósítani a szükséges felújításokat, korszerűsítéseket, kényelmi szolgáltatásokat.
A most bevezetett, nem nagy összegű strandbelépődíj biztosítja az idegenforgalmi adót fizetők számára, hogy a befizetett adó összegét a belépődíj áránál jóváírjuk.Nem titkolt szándékunk ezzel az adófizetési morál javítása,az idegenforgalmi adó befizetésének ösztönzése, amellyel – eddig úgy gondoltuk – az állami támogatásunkat is növelni tudjuk. Ez azonban a napi hírek szerint nem lesz elérhető, mivel az állami támogatás 1,5 forintról 1 forintra csökken.” 

Dorogi Sándor polgármester utolsó mondatához annyi magyarázatot mindenképpen érdemes fűzni, hogy a Balatonnál kúrtaxaként ismert idegenforgalmi adót az önkormányzatoknál hagyja az állam, hiszen ebből a testületek olyan fontos fejlesztéseket valósítanak meg, amelyek növelik a turisták és a vendégek komfortérzetét.

Az állam másfél helyett jövőre már csak egy forinttal egészít ki minden beszedett kúrtaxaforintot, ami jelentős érvágás a balatoni önkormányzatok egy részének. Van azért jó hír is. Kiss Páltól, Balatonföldvár címeres főjegyzőjétől megtudtuk, hogy bár a sajtóban több helyen megjelent az ellenkezője, a településen ebben az idényben is ingyenesek lesznek a strandok.

Azért lesz hol ingyen fürödni

A balatonkenesei polgármesteri hivatalból Schutzmann Réka sajtóreferens azt mondta,Balatonkenese teljes területén – beleértve a strandokat is – ingyenes a parkolás.Az alsóréti szabadstrand környékén nincs kialakítva külön parkoló, az oda érkezők a közterületen tudnak parkolni. A városi önkormányzat nem tervezi a szabadstrand fizetőssé tételét sem. Ugyanez a helyzet a szintén északi parti Örvényesen, valamint a déli parton Balatonfenyvesen és Balatonszemesen. 

Ettől csak némileg tér el a balatonmáriafürdői helyzet. Galácz György polgármester elmondta, hogya település által üzemeltetett nyolc strand közül mindössze egy fizetős,a másik hét – csakúgy, mint a város egész területén a parkolás – ingyenes. Balatonakarattyán a Gumirádli szabadstrand idén is ingyenesen vehető igénybe. „A strand területén a parkolásért fizetni kell, a strand előtti területen viszont ingyen parkolhatunk” – válaszolta Sass Henrietta ügyintéző az Origo kérdésére. 

Mondhatnánk, ahány ház, annyi szokás. Egységet ebben a kérdésben sem találunk a Balatonon, a kiragadott példák azt mutatják, hogy a kisebb települések általában nem kérnek pénzt sem a parkolásért, sem a strandhasználatért, a nagyobbak viszont annál inkább.