Jump to content

Nézd meg, hogy élt Sissi kedvenc kastélyában

2016. 07. 05. 11:20

Erzsébet királyné imádta Gödöllőt, mert itt mindene megvolt, amire csak vágyott: az oly nagyra értékelt nyugalom, a kertben kedvenc virágai, időként társasági összejövetelek és családias ünnepek.

Gödöllőről szinte mindenkinek elsőként Sissi jut eszébe. A városnak ma is egyik fő vonzereje a csodálatos kastély, melyet annyira szeretett Erzsébet királyné. Érdemes rászánni egy fél napot és megismerni ezt a gyönyörű kastélyt, benne a magyarok kedvenc királynéjának történetét. A történelmi emlékek után pedig irány a belváros egy kis levezető sétára, nassolásra.

Erzsébet királyné 1866-ban járt először Gödöllőn, amikor a kastély lovardájából kialakított hadikórházat látogatta meg. Mindig is egy vidéki kastélyra vágyott, de a császár nem akart erre költeni. 

" Ha akarod, elmehetsz Gödöllőre a sebesültekhez. De ne nézd olyan szemmel, mintha meg akarnánk vásárolni, mert most nincs pénzem, és ezekben a nehéz időkben rettenetesen kell takarékoskodnunk. A poroszok szörnyű pusztítást vittek végbe a családi birtokainkon is, évekbe telik, amíg valahogy helyrejönnek. (...) A lovaknak majdnem a felét el kell adni, és kénytelenek leszünk nagyon szerényen élni" - írta 1866 augusztusában.

Ám I. Ferenc Józsefet magyarországi tartózkodásra kötelezte királlyá koronázása. A kormány pedig a budai vár mellett egy vidéki rezidenciát szeretett volna adni a királyi családnak, így Gödöllőt adták át ajándékul.

A kastélyban 136 helyiség volt, 103 lakószoba, melyből 67 a személyzeté volt. Az épületben nem a pompa volt a fő, hanem a kényelem.

A király lakosztályát kukorica sárga faburkolat és szürke selyemtapéta borította és dohányzó-, dolgozó-, háló- és öltözőszobából állt.

Erzsébet lakosztályának falai az ő kedvenc színében, ibolya lilában pompáztak. A szalon, író-, öltöző-, háló- és felolvasószobán kívül egy csigalépcső vezetett a földszinti három szobájába. Mellette volt a felolvasónő lakosztálya, majd a királyi gyermekek szobái.

Erzsébet királyné szeretett itt lenni, távol a bécsi kötelezettségektől és szabályoktól. Leginkább tavasszal és ősszel pihent itt. Ferenc József is gyakran vele tartott.

Valóban, a kastély a királyné minden igényét kielégítette. Megengedhette magának, hogy egyedül legyen, ilyenkor olvasott, nyelvet tanult, írt vagy sétált.

„Gödöllő földnépe, mely imádta Erzsébet királynét, ha meglátta délceg, feketeruhás alakját, tiszteletteljesen tért ki útjából, mert tudta, hogy a Felséges Asszony nem szereti a kíváncsi tolakodást" - írta Ripka Ferenc.

De társasági életet is élt, rendszeresen lovasversenyeket, vadászatokat, agárversenyt, galamblövészetet rendeztek.

A királynak nem nagyon volt ideje a szórakozásra, híres volt nagy munkabírása. Kora reggeltől dolgozott, és rövid szünetet tartott napközben. A vadászatokon elsősorban nagyvadakra lőtt, ezeket a trófeákat lakosztályában és a lépcsőházban helyezték el.

A királynét szerette a különleges dolgokat, például a cigányzenét, így többször meghívott egész cigány zenekarokat.

Gödöllőn az élet, így az ünnepek is fesztelenebbek volt. Ősszel a királyné névnapját a helyiek szerenáddal, fáklyás felvonulással ünnepelték meg.

A karácsonyok is családiasak voltak. Mária Valéria nevelője, Rónay Jácint így írt róla:

Esténként aztán Valéria főhercegnő óhajtására a szembekötősdi járta, majd újra munkához fogtak, s ábrákat színeztek és metszettek ki ahhoz a képeskönyvhöz, melyet a jólelkű királykisasszony a gyermekkórház üdülő betegeinek szánt. A család sokszor az újévei ünnepeket is Gödöllőn töltötte. „Szilveszter estéjén megint felöltötte ünnepi pompáját a karácsonyfa. A gödöllői felsőkert egyik hajlásában öntözéssel mesterséges korcsolyapályát csináltak, melyen a királykisasszony és benső barátnője, Auersperg Aglája hercegnő napestig vidáman csúszkáltak".

Sissi összesen 2663 napot (7,3 évet) töltött Magyarországon, ebből 2000 napot Budán és Gödöllőn.

Utoljára 1897. október 2. és 24. között tartózkodott a kastélyban. Halála után a király már csak ritkán jött Gödöllőre.