Jump to content

10 nem szokványos ajándék Magyarországról

2016. 07. 27. 14:51

Hűtőmágnes, bólogató kutya, I LOVE Budapestes baseball sapka és barátaik. A Váci utca tele van velük, pörög a szuvenír biznisz. De mi van, ha mi nem akarunk nagyon sok pénzért nagyon sablonos fröccsöntött relikviákat venni a külföldi nagybácsinak Magyarországról? Íme 10 nem szokványos, ám annál kreatívabb ajándék egyenesen kis hazánkból!

Printa – Pest kollekció
Legyen szó emléktárgyakról, ruhakollekcióról, kiegészítőkről vagy grafikáról, a Printa Pest ízig-vérig arról a városról szól, amiben élünk. Öko-divat, szitanyomás, egyedi design: a Pest kollekció darabjait a város keleti részének nem hivatalos jelképei díszítik, így minden grafikát a főváros forgataga, a street art, a tipográfia és szubjektív térképek inspiráltak. Mi azonnal beleszerettünk!

MIMM – textildesign
Az MIMM gyönyörű textil kiegészítői Hendzsel Ilona és Nagy Móni keze munkáját dícsérik. A bájos textil ékszerekben megtalálható minden jellegzetes magyar motívum és nagyon jól ötvözik a hagyományt a modern designnal. 

Piros
Csipetnyi Magyarország a kis betyároknak! Menyecskés, huszáros, szürkemarhás puzzle, kifestő, domino és memóriakártya. Minden, ami magyaros és minden, ami játék. Igazi hungarikumnak számít, minket azonnal levett a lábunkról!

Annetextil kézműves boltja
Mindent a folklór jegyében! Újragondolt, kézzel készített egyedi táskák, ahol a kalocsai motívumok tökéletesen megférnek egy láncos, fekete bőrfelületen. Egyéni kívánságokat is megvalósítanak, ezeken a táskákon szó szerint megelevenednek a magyar népmesék!

Orsi ékszer
A közel 30 éve működő családi alkotóműhelyben készülnek anya-lánya, azaz Németh Orsi és Tárnok Orsi ezüstözött, kézzel készített ékszerei. A Magyar motívumok persze náluk sem maradhatnak el, a mi kedvencünk a kék tulipános nyaklánc.

Árokparti Patika
Nagyanyáink boszorkánykonyhájából származó természetes gyógyszerek, isteni háziszörpök és sütemények. Az Árokparti Patika jóságos magyar boszorkányai gyógynövényekből és fűszernövényekből készítenek különleges főzeteket, lekvárokat, zseléket, teakeverékeket és süteményeket.

Arany-Ló Papír
Minden egy kis tortatartóval kezdődött, mára az Arany-Ló Papír egy gyümölcsöző családi vállalkozássá nőtte ki magát, ahol egyedi, persze főleg magyaros motívumokkal ellátott asztali kiegészítőket és mindenféle dekorációkat készítenek papírból. Szuper ajándékötlet mondjuk egy csipkés, madárkás borospohár lámpaernyő vagy egy aranyszarvasos szalvétagyűrű.

Magma Lakásművészet
Kizárólag magyar művészek munkáit dícsérik a Magma lakásdekorációi. Nekünk elsőre megragadt az Ignoto-féle Budapest térképet ábrázoló, domború óra és a lézervágott, keretbe foglalt Budapest térkép. De van hímzett pulis piperetáska Uhlár Kamilla jóvoltából és Budapestet ábrázoló szürreális festmények Mészáros Péter festő-grafikus ecsetéből.

EggMap
A tojásos Budapest térképtől volt hangos a hazai sajtó tavaly és nem véletlenül, ugyanis az EggMap-et választották 2015 legkreatívabb ötletének a Highlist of Hungary versenyén. A találmány amilyen egyszerű, olyan nagyszerű: kicsi gumitojás, melyen rajta van egész Budapest térképe, színekkel jelölve rajta a kerületeket. Ha összenyomod, azzal felnagyítod az adott területet, így egyszerűen tudsz tájékozódni. Ráléphetsz, összetaposhatod, dobálhatod, nem számít!

Kis Hungarikumhatározók
Személyes kedvencünk a Kis Hungarikumhatározók könyvsorozat, ami Szabó Zsófi grafikus diplomamunkájából indult és alig két év leforgása alatt egy tíz könyvből álló sorozattá nőtte ki magát. A fiatal kortárs írók szubjektív történetei és az egyedi illusztrációk a kötetekben önironikus humorral értelmezik újra kulturális értékeinket, a magyar virtust, lelkületet és specialitásokat. A Kis Hungarikumhatározók könyvsorozat első, 2014-es kiadásakor hat kötet jelent meg: a Kis Közhelyhatározó, a Kis Piachatározó, a Kis Fürdőhatározó, a Kis Balatonhatározó, a Kis Kocsmahatározó és a Kis Pálinkahatározó, amelyek magyar, angol és olasz nyelven láttak napvilágot. 2016 tavaszán látott napvilágot a Kis Találmányhatározó, a Kis Pusztahatározó és a Kis Konyhatározó, és most jelenik meg a legújabb, a Kis Borhatározó.