Jump to content

Amikre nem is gondolnál: a tűztornyokat is érdemes meglátogatni

2016. 08. 26. 09:34

Hol van a legmagasabb, a ferde, vagy éppen egy házba épített? Most bemutatunk párat, amelyeket mindenképpen megmászásra ajánlunk.

Már a neve is mesélő, hiszen azonnal elárulja, hogy valaha régen azért építették ezeket a tornyokat, hogy innen figyelhessék a környéket. Az őrszem dolga volt jelezni, ha valahol tűz ütött ki. Általában egy tűzharang is lakott a toronyban, melyet csak vész esetén kondítottak meg. Funkciója nem szűnt meg, vannak ma is olyan országok, ahol használják a tűztornyokat.

Magyarországon is sok településen építettek tűztornyot. Szerencsére jó pár ma is áll, sőt felújították és a leghíresebbek még látogathatók is. Igaz, hogy ma már az innen nyíló kilátás vonzza az arra járókat. Ha tehetitek, másszátok meg a nem kevés lépcsőfokot, mert a panoráma kárpótolni fog érte. 

Soproni tűztorony

A város jelképévé vált a házak fölé magasodó, 58 méter magas tűztorony. A Fő téren található építményt a 13. században emelték. Sok-sok éven át szolgált, majd a Városháza építésekor a 19. században statikai gondok miatt átalakították. 2012-ben adták át a felújított és eredeti állapotban helyreállított tűztornyot. 

Eredeti funkciója várostorony volt, de van akik szerint már az Árpád-korban is állt itt egy kaputorony. Az épületet folyamatosan alakították, így gótikus, reneszánsz és barokk elemek is voltak benne. A toronyban harang is lakik, a tetején pedig egy gömbön ülő kétfejű sas a széljelző.

A 16. században éjjel lámpással, nappal zászlóval jelezték a tüzet. Később trombitások vették át a feladatot, zeneszóval adtak hírt arról, ha ellenség vagy vendég, vagy kereskedelmi szállítmány érkezett. Az időt is itt jelezték, negyedóránként trombitaszóval tudatták az idő múlását. A torony órát is kapott, melyet szintén a toronyőr kezelt.

A 17. században 1676-ban a torony leégett, közadakozásból építették újjá.

A tűztorony a hűség jelképe is lett. 1921-ben a város népszavazáson úgy döntött, hogy Magyarországhoz akar tartozni. Ennek emlékére készült el a barokkos kapukeret és a Hungáriát ábrázoló szoborcsoport.

A 200 csigalépcsőt megmászva juthatunk ki az erkélyre, ahol régen a toronyőrök néztek szét. A panoráma valóban csodás innen.

Veszprémi tűztorony

A veszprémi Tűztorony, vagy ahogy korábban hívták, a Vigyázótorony Veszprém egyik legrégebbi épülete és egyben jelképe is.

A 48 méter magas építményt a középkorban emelték. Az alapjait képező rész a 13. századból való. Szerencséje volt, mert a török időkben is már tűztoronyként működött az amúgy igen szeles városban, ahol gyorsan terjedt a tűz, így nem bontották el.

A 19. század elején mellé építették a Fecskendőházat is, azaz a tűzoltóságot. Az 1810-es földrengésben súlyosan megsérült, ezért újjá kellett építeni. A csúcsát Magyarország címere díszíti.

Negyedóránként az óra jelzi az időt, minden órában pedig egy verbunkost játszik le. A toronyból remek kilátás nyílik Veszprémre.

Szécsényi tűztorony

A barokk stílusú tűztornyot 18. században építették. Először fából készült, majd utódját kőből készítették el az 1820-as években, a torony 1893-ban nyerte el mai formáját. Az átépítések nyomán eltűnt róla az eredeti barokk hagymasisak.

A 2. világháborúban a toronytól 80 méterre robbant fel egy bomba, sokak szerint ekkor ferdült el az épület. Ám a szakértők szerint a talaj agyagrétege csúszott meg, ez okozta a dőlését. Ma a tűzoltás történetét bemutató kiállítás van benne.

Ráckeve tűztorony

A régi városháza épületében található a Tűztorony-kilátó. A 40 méteres magasságból remek a kilátás.

Szatmárnémeti tűztorony

A 45 méter magas tornyot 1904-ben adták át és 2005-ben újították fel. Érdemes megmászni, mert nagyon szép kilátásban gyönyörködhetünk.