Jump to content

Megnőtt Budapest lakossága

2016. 09. 24. 12:39

A korábbi kiköltözési hullám lecsillapodott, a belvárosi területek pedig egyre vonzóbbak lettek, így a költözési irány megváltozott.

Csökkent az agglomerációba költözködők aránya, és egyre népszerűbbek lettek Budapest belvárosi és fejlődő külső kerületei. Az igények átalakulása a lakásárakban is utolérhető.

Az otthonterkep.hu ingatlankereső portál szerint jelenleg 0,6 százalékkal nő a fővárosban élők száma, míg a városközeli települések népességbővülése a korábbi 2,4-ről félszázalék köré csökkent.

A belvárosi kerületek növekvő népszerűsége mögött a bűnözés visszaszorítása és a családbarát fejlesztések állnak. Az FHB Bank családbarátkörnyék-indexével már kimutatható, hogy mely területek alkalmasak a családi életre. Ezek alapján most a II., az V. , a XII. és a XIII. kerület a népszerű. A XIV. kerület ugyan családbarát szempontból is jó, de a lakásárak itt még elmaradnak a többiek átlagától.

A tízes skálán a a kerületek átlagban 5,5 pontot kaptak. A legmagasabb értéket például az I., XI. és az V. kerületek érték el, itt a beköltözők aránya is magasabb a többiek átlagánál. A legnagyobb növekedést a XXIII. kerület produkálta, ám ez a kedvezőbb ingatlanárak miatt következett be.

Az ezredfordulón Budapesten is beindult a kiköltözési hullám, és ezzel együtt egyes városrészek kiüresedése. Ezt követően azonban több helyen is városfejlesztési-, városszépítési projektek indultak, egyre több helyen alakítottak ki vonzó, új központokat, szórakozási-, vásárlási lehetőséget, fejlesztették az infrastruktúrát. Ennek következménye lett, hogy egyre többen keresték ezeket a környékeket, így a belvárost is.

„A korábban a békés, nyugodt (ezért az itt felnövő új generáció számára talán unalmas) külvárosok és agglomerációs településeket választó közép- és felsőosztálybeli családok egyre nagyobb része preferálja a belsőbb kerületeket, többek között Újlipótvárost, Vízivárost, Újbudát és Ferencváros belső részét – mondta Ditróy Gergely vezető elemző. "A jelenleg tapasztalható elképesztő belvárosi árnövekedés, és az új építésű lakásokra elérhető ’csok 10+10’ azonban újabb lendületet adhat olyan főváros-közeli településeknek, mint például Dunakeszi, Pomáz vagy Érd.”

(Forrás: hvg.hu)