Jump to content

Családi kikapcsolódáshoz - Cuha-szurdok

2017. 03. 20. 09:00

Itt a tavasz, a gyerekek a fejünkön ugrálnak, vagy ami még rosszabb, a tévé előtt punnyadnak. Csinálni kéne valamit. De hová menjünk, ha azt akarjuk, hogy az egész család jól szórakozzon? Amellett, hogy viszonylag könnyen teljesíthető, legfeljebb tíz kilométeres túrákat célszerű keresni, az is szempont, hogy ne legyen tumultus, és a gyerekeket lekösse a többórás vagy akár egész napos program. Összegyűjtöttünk három útvonalat, amelyet érdemes megjárni még tavasszal.

Mivel rendszerint nem engedjük meg a gyerekeknek, hogy pocsolyákban, vizes árkokban csapassanak, nagy élmény, ha szülői utasításra ugrálhatnak a patakban egy túra alatt. Ehhez a Rám-szakadék a legextrémebb helyszín, ám egyrészt a kisebb gyerekek (vagy a szüleik) beparázhatnak a szikláktól és a láncos ereszkedéstől, másrészt rendszerint iszonyú a tömeg. Az ország másik felében azonban van egy patakvölgy, ahol a kisebbek is bátran akciózhatnak.

A Cuha-völgy jóval kisebb kihívást jelent, alig van szintemelkedés, ráadásul az út is elég jól kiépített.Az öt kilométeres távot még a legkisebbekkel is kényelmesen meg lehet tenni.A szakaszon vonat is közlekedik – Vinye és Porva-Csesznek között –, így ha a család nem akar sokat gyalogolni, célszerű odafele vonattal menni, visszafelé pedig gyalogolni. Fordítva is lehet, csak akkor a vonat indulásához vagyunk kötve, amit komolyan kell venni, mert mindössze napi négy vonatpár közlekedik.

A rövid túra attól vadregényes, hogy a völgyben kanyargó Cuha-patak folyamatosan keresztezi az ösvényt, és ezeken a helyeken bokáig kell gázolni a vízben. Ez azt jelenti, hogy vízálló bakancsban kell elindulni – vagy meg kell várni a nyarat, amikor túraszandálban csattoghatunk bele a vízbe.

Ha valakinek kevés lenne az öt kilométer, körtúrát is tehet. Ha végigmegyünk a Cuha-völgyön észak felé, Vinyénél a Hódos-ér mentén kanyarodhatunk vissza Porvába. De Vinyénél az újabb patakmeder helyett akár a Zörög-hegy, Lovászkúti vadászház irányába is kanyarodhatunk a sárga-zöld jelzésen visszafelé jövet. A körtúrák több mint tíz kilométer hosszúak – 12-14 kilométeresek –, de mivel nincs túl nagy szintemelkedés, teljesíthetők.

A Cuha-völgyet nem érdemes tavaszi szünetben felkeresni,ekkor ugyanis irdatlan nagy a tömeg: a vonatra rendszerint nem is férnek fel a gyerekek, ráadásul az erdő is dugig van. Válasszunk átlagos hétvégét, mert normál ügymenetben alig járnak erre turisták.

(Forrás: legjobbitthon.hu)