Jump to content

15 magyar nevezetesség, amit látnod kell - 2.rész

2017. 06. 04. 11:15

Sok-sok szép tályunk mellé, most jöjjön még pár, melyet érdemes megnézni nem csak nyáron, de télen is.

6. Tihany és a Tihanyi-félsziget:

Magyarország egyik legfestőibb elhelyezkedésű települése: a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten található község látványos kulturális, táji és természeti adottságokban bővelkedik.

Itt található a XI. században alapított Tihanyi Apátság, a Külső- és a Belső-tó, hazánk leghíresebb levendulaültetvénye, az Óvár a halomsírokkal és a remeteteleppel (XI-XIV. század között itt élt görög ortodox remeték vájták ki celláikat a sziklafalban), a skanzen, a Kálvária, csendes, tiszta téli időben még mindig megfigyelhető a visszhang is, de több geológiai érdekessége is van (kalderák, gejzirkúpok).

7. Pécs:

Magyarország 5. legnagyobb városa Pécs a déli határvidéken található. Hosszú és színes történelme határozza meg a város nevezetességeit és hangulatát.

Az UNESCO Világörökségi listán szereplő ókeresztény katakombái a késő római korból, a Gázi Kászim pasa, a Jakováli Hasszán, és a Ferhád pasa dzsámik, az Idrisz Baba türbéje a török korból, a Barbakán a XV. századból maradtak fenn, de feltétlenül érdemes megnézni a Pécsi Székesegyházat, a püspöki palotát, a Széchenyi teret, a Múzeumutca gyűjteményeit, valamint a Zsolnay Kulturális Negyedet.

Pécs a kirándulások úticéljaként is kiváló, a gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező Mecsek mellett fekszik.

8. Hortobágy:

A három megyéhez tartozó (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok), Magyarország keleti felén található, a gyéren lakott vidék nagy része nemzeti park.

A hortobágyi puszta és a hozzá társított alföldi pásztor- és betyár romantika hazánk egyik idegenforgalmi vonzereje: A Hajdúság és a Tisza között elterülő, löszös, szikes rónaság, a délibáb, a gémeskutak, a szürkemarha gulyák, a rackajuh nyájak, a hatalmas ménesek, a kerecsensólyom vagy a túzok, a tavaszi és őszi daruvonulás, a kunhalmok és a Kilenclyukú híd, valamint a Puszta-ötös szilaj mutatványa mindenkit elbűvöl.

9. Fertő-tó:

A Magyarország és Ausztria között elterülő Fertő-tó Európa legnyugatibb szikes sztyepptava (síkvidéki sóstó). A tó, és az azt övező Fertő-táj 2001 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. Gyógyhatását magas sótartalmának tulajdonítják.

A tó vízfelületét nagy mennyiségben borító nádas utal a tó nevének eredetére. Kiterjedése állandóan változik: 100-120 évente kiszárad, de előfordult, hogy Balaton méretűre duzzadt, és falvakat nyelt el. Gémek, kócsagok, récék, ludak és más gázlómadarak fészkelnek itt. A Fertő-tó körül rengeteg kulturális látnivaló is akad.

10. Gemenc

Az ország legnagyobb, zömében erdővel borított ártere Gemenc, a Duna-Dráva Nemzeti Park egy része, mely védettségét 1977-ben nyerte el. Növényzete az árterek jellegzetes növénytársulásai, elsősorban fűzek.

Nehezen megközelíthető bozótosaiban rengeteg madár, például kerecsensólymok találnak menedéket. Gemenc ad otthont az ország legszebb, legértékesebb gímszarvas állományának, mellettük őzek és vaddisznók is élnek itt szép számmal. Az állatállományt a 2013-as dunai árvíz komolyan veszélyeztette.

(Forrás: utazom.hu)