Jump to content

Gyalogold át Budapestet

2017. 06. 21. 17:58

Természetesen egy napon. A Bakancs Pista csapata június 24-én megpróbálja.

Egy új kihívásnak indul neki Bakancs Pista csapata. Azt vették a fejükbe, hogy végigjárják a fővárost a két szélső pontja között.

A túrára most akár te is benevezhetsz. A táv elég hosszú, ezért rövidebb szakaszokra is lehet hozzájuk csatlakozni.

A Bakancs Pista egy 2012-ben Herczeg Zsolt, Turányi-Vadnay Szabolcs és Ott Zsuzsanna által alapított, politikai, gazdasági és vallási szervezetektől független, önszerveződő, nonprofit, civil, baráti társaság a Facebookon.

Jelenleg 181 tagja van. Önköltséges outdoor programokat - jellemzően túrákat, sziklamászásokat, via ferrátákat, hegymászásokat és futásokat - szerveznek itthon és külföldön. A csoportnak a szó klasszikus értelmében nincsenek vezetői, tehát a programokon mindenki a saját felelősségére vesz részt és önállóan hoz döntéseket, de a tapasztaltabbak természetesen segítik a kezdőket.

Minden csoporttag meghirdethet saját túrát.

Magyarországon kívül többször kalandoztak már Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Svájcban. Idén nyáron Skóciába szerveznek mászótúrát. Tagjaik gyakran beneveznek „hivatalos” teljesítménytúrákra és futóversenyekre is. A futók számára megalapították a Futó Pisták csoportot.

És a mostan ötlet:

Herczeg Zsolt ötlete volt, hogy keressék meg Budapest két, egymástól legtávolabb lévő lakóházát és gyalogolják keresztül a fővárost. Ilyet még senki sem csinált.

Első lépésben a Google segítségével megkeresték ezt a két házat, utána a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság szakemberei pontosították az adatokat.

Ennek alapján Budapest két, egymástól legtávolabb lévő háza a 17. kerületi Zsigmond utca 34. és a 2. kerületi Zerind vezér utca 35. A köztük lévő távolság, azaz a teljesítendő útvonal 35,6 kilométer. A túra útvonala itt látható.

Június 24-én reggel nyolc órakor indulnak a 17. kerületi Zsigmond utca 34. szám elől, a Zsigmond és a Görömböly utca sarkától. 11 órás szintidővel, lépésszámlálóval, egy csapatban, túraruhában, bakancsban, hátizsákkal, szóval rendes teljesítménytúrázók módjára teljesítik a távot. Senkit sem hagynak hátra, a közlekedési szabályokat betartják. A főbb pontokról fotóval becsekkolnak a Facebookon.

A résztvevők oklevelet kapnak. Aki nem bírja, az menet közben bárhol kiszállhat vagy később is bekapcsolódhat. A programon mindenki a saját felelősségére vesz részt. Megfelelő felkészültségű gyereket és kutyát is lehet hozni, de csak a szabályok betartásával, és rájuk a szülő, illetve a gazdi köteles vigyázni.

A túrát a Bakancs Pista tagjai számára szervezik, de korlátozott számban mások jelentkezését is elfogadják. A csapat maximális létszáma 30 fő lehet, jelenleg 15-en vannak.

Érdekesség, hogy a túrán részt vesz Magyarország legeredményesebb teljesítménytúrázója, Toplak József, aki 21-szer (!) teljesítette a Kinizsi 100-at és 80 nap alatt 2550 kilométert megtéve körbegyalogolta Magyarországot az Országos Kék Körön.

(Forrás: legjobbitthon.hu)