Jump to content

5 eldugott, romantikus tó Magyarországon

2017. 09. 04. 09:36

Szeretnél a pároddal eldugott, de romantikus helyen andalogni? Itt az idő, mi pedig mutatunk hozzá 5 tökéletes helyszínt!

Magyarország a tavak országa is. Sokan nem is sejtik, mennyi pici, hangulatos tó létezik idehaza. Pedig érdemes ezeket végiglátogatni, hiszen pazar környezetben pihenhettek, romantikázhattok vagy sportolhattok, szórakozhattok, sőt akár fesztiválozhattok is. Néhány kevéssé ismert tavat mutatunk most be nektek.

Cseke-tó Tatán

Az Angolkert vagy Angolpark Tata tóvárosi részében, az Öreg-tóhoz közel található. A kertet 1783-ban Böhm Ferenc mérnök építette. A természet, az épületek és a Cseke-tó csodás környezetet biztosítanak egy romantikus andalgáshoz. 

A hely Kazinczy Ferencnek is nagyon megtetszett, 1803-ban járt itt először, majd 1831-ben újból visszatért, hogy gyönyörködhessen a szép platánsorban. A látogatás emlékére 1964-ben állították fel a Kazinczy padot a Cseke-tó partján.

A vízparton lévő műromok csábítanak a romantikázásra. A romokat Charles Moreau francia építész építette 1803-ban. Ehhez a 12. század elején épült, előbb a bencések, majd a domonkos-rendiek által használt Vértesszentkereszti apátság maradványait használta fel. Ezeket az Esterházyak hozatták Tatára. Az egyik fülkében és a kerítés oldalában a Látó-hegyről előkerült domborműves III. századi római-kori sírkövet helyeztek el.

A parkban álló Török mecset a kert romantikus és szentimentális jellegének hangsúlyozására épült 1840 körül. A kastélyt, a copf stílusú kerti lakot 1784-ben Grossmann József építette, az Esterházy család nyaranta ide költözött.

Bánki-tó Nógrád megyében

A 7 hektáros, 4 méter mély apró tó Bánkon található. Fenékforrások táplálják, felesleges vize a Bánki-patakba ömlik. Első írásos feljegyzés 1820-ban említi: „Van itt a' falu mellett egy álmélkodásra méltó tó, melyet a' köznép Tenger Szemének nevez”. Az itt élők azt tartották, hogy a tó összeköttetésben van a tengerrel a föld alatt, mert a tó mélységét nem sikerült megmérni, a tó a nagy esőzésekkor sem áradt meg, és ha nagy volt a szárazság akkor sem apadt ki.

A tó egy rehabilitációnak köszönhetően fürdésre és horgászatra is alkalmas. A víz hőmérséklete nyáron a Balatonéhoz hasonló. Ha kedveseddel szeretitek az aktív pihenést, akkor itt mindent megtaláltok hozzá, kalandpark, mászópálya, tenisz, tollaslabda és kosárlabda pálya, óriás sakk is van a tónál.

2009 óta itt rendezik a Bánki-tó Fesztivált a vízi színpadon, ahol zenei koncerteket, színi előadásokat, nyári hétvégeken szabadtéri mozi vetítést is tartanak.

Deseda-tó Kaposvár mellett

A tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava, 8 km hosszú, 26 km kerületű. A tavat 1974-ben duzzasztották fel egy völgyzáró gáttal a Deseda-patak vízéből. Ha szeretsz kirándulni, horgászni, bringázni vagy szívesen sportolsz, akkor ide hozd el a párodat.

A kaposváriak egyik kedvenc helye, nyáron strandolni, télen korcsolyázni is lehet itt. A vízmélysége változatos, van ahol csak 1 méteres, de akad 3 méter mély rész is benne. A horgászok körében is népszerű, hiszen magyarországi őshonos halfajok találhatók a vízben.

A vízparton az arborétum nyúlik be a tóba. 1978-ban kezdték el a növények gyűjtését és mára szinte minden hazai fafajtát megtalálhatsz itt.

A tavat túraútvonalakon és kerékpárúton is körbejárhatod. A nyugati oldalon lévő kilátóból érdemes szétnézni.

Szálkai tó Tolna megyében

Szálka a szekszárdi dombvidéken található, dombok, völgyek, sűrű erdők között. A tavat a a szekszárdi dombvidék leghosszabb völgyének elzárásával alakították ki.

Az erdő és a tó kitűnő mikroklímát biztosít a falunak. A mellette lévő erdőkben sokféle vad él, főleg a szarvasállománya híres. Itt lőtték 1891-ben azt a szarvasbikát, mely 14,5 kg-os agancsával hosszú ideig világrekord volt.

Vadása-tó az Őrségben

Szelíd dombok között bújik meg ez a páratlan természeti környezetben lévő, csendes kis tó. A tavat 1968-ban kezdtek kialakítani a patak vizének felduzzasztásával, de 12 forrás is táplálja. A neve is érdekes: a környéken sok róka élt, akik a patak mellett lyukakat ástak. Ezért kapta a vad-ásta, Vadása-patak, majd a tó ezt az elnevezést.

Két mesterséges tó található itt. A kisebbik a horgászat szerelmeseit várja, gazdag halállománnyal. A vízből rengeteg tuskó áll ki, a partján sűrű erdő van. A nagyobbik tó partja a nyaralóké, strandolóké.

Ha inkább túrázni, kerékpározni szeretsz, vagy lovagolnál, ezeket is megteheted itt. Ha a történelem vagy a kultúra vonz inkább, akkor nézd meg a pityerszeri skanzent vagy a Bagoly-házat.

(Forrás: tizeslista.hu)