Jump to content

A világ egyetlen vármakett parkja vár Dinnyésen

2018. 07. 27. 14:03

A dinnyési Várparkban Magyarország várait nézheted meg makettként, ráadásul egyedülálló módon, anyaghűen láthatod!

2014 júniusában nyílt meg a hagyományőrző és történelmi szempontból értékes Várpark a Velencei-tó mellett, Dinnyésen. A park létrehozását hosszas kutató és előkészítő munka előzte meg, a fizikai kivitelezés 2013-ban kezdődött el. A tulajdonos, Alekszi Zoltán a saját telkén építette fel a várakat egy igényesen kialakított szabadtéri területen.

A park egyediségét az adja, hogy történelmi Magyarország várait még sehol nem jelenítették meg makettként anyaghűen megépítve (kőből, fából, téglából, vesszőből, sárból). A várak a történelmi Magyarországot ábrázoló sétányon belül találhatók, eredeti helyükön. Rövid történetük három nyelven olvasható, ugyanígy az összes magyar uralkodó, fejedelem és kormányzó neve és legfontosabb tetteik. Emléküket 90 emlékoszlop őrzi a sétány körül.

A Várpark az elmúlt időszakban a gyermekes családok kedvelt célpontjává vált, hiszen mialatt a felnőttek a középkori várak között nézelődnek, a kicsik népi játékokkal tölthetik az idejüket.

Jelenleg 30 vár áll készen, de folyamatosan épül a többi is, ezért az alapozás, falazás munkafázisaiba is betekintést lehet nyerni.

Iskolai csoportok, osztályok számára is ideális program lehet a kiállítás látogatása.

A park ötlete egy gyermekkori álmon alapszik. Az Egri csillagok elolvasása után Alekszi Zoltán úgy gondolta, hogy jó lenne egy várat birtokolni, de a megvalósításra három évtizedet várt, és egy nagy várból végül sok kicsi lett. A park anyagát nem csak tervezi, de a kivitelezés nagy részét is saját kezűleg végzi.

A tervező másik célja az volt, hogy a várak rekonstrukciós megjelenítése legyen a középpontban, vagyis olyanok legyenek, mint amilyenek fénykorukban lehettek. Ez számos feladatot adott, ugyanis romos várakról van szó, melyekből mára nem sok maradt fenn, esetenként néhány kőhalom, valahol az erdő mélyén.

Az ásatási alaprajzokból, légi felvételekből kiindulva, különböző elképzeléseket és leírásokat egybevetve született meg a végső forma, mely természetesen hipotézis. A szakemberek is eltérő álláspontot képviselnek a várak külső megjelenésével kapcsolatban, éppen ezért mindig is hangsúlyozza, hogy a makettek csak elképzelések, de amennyire lehet, pontosan követik a valóságot. Ez igaz a tájolásra, a méretarányokra, a kövek színére.

A park folyamatos programlehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt: a felnőtteknek tárlatvezetés, a gyerekeknek jelmezes lovagi hétpróba illetve rendhagyó történelemóra színesíti a parklátogatást. A várakat esti kivilágítás keretében is meg lehet tekinteni. A Várpark egész évben üzemel, és minden nap várja a látogatókat.

 

(Forrás: index.hu | kép: wikipedia)