Jump to content

Rekorder múzeum Budapesten

2019. 10. 18. 06:46

A különleges interaktív falat egyszerre akár 30-40 látogató is használhatja.

Keddtől használhatja a közönség a világ legnagyobb, érintőképernyős múzeumi LCD falát a Szépművészeti Múzeum Márvány csarnokában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával megvásárolt eszköz csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon.

A hatalmas LCD fallal azok figyelmét is az állandó gyűjtemény kincseire szeretnék irányítani, akik már jártak az állandó kiállításban - mondta el Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A múzeum október 31-i újranyitás óta már több mint 100 ezren látogattak a Szépművészetibe, a vendégek többsége pedig ismét rácsodálkozott a megújult állandó kiállításra is.

Az LCD-fal ezért csak a gyűjtemény olyan darabjait mutatja be, amelyek jelenleg is részei az állandó tárlatnak: az egyiptomi Óbirodalom korától a 18. századig mintegy 300 festményt, szobrot és egyéb műalkotást

- közölte Baán.

Kínában már számtalan múzeumban, bevásárlóközpontban, repülőtéren megtalálható a Magic Wall néven ismert eszköz, melyet azonban ekkora méretben még sehol nem állítottak fel. A 21 kijelzőből összeálló interaktív falat egyszerre akár 30-40 látogató is használhatja - mondta el Back István, az LCD-falat kifejlesztő Back és Rosta Kft. alapítója.

Az LCD-fal segít a látogatóknak összeállítani a kiállításban bejárandó útvonalat, de utólag is érdemes felkeresni a QR-kódok segítségével okostelefonra is letölthető rengeteg plusz információ kedvéért - ismertette Tihanyi Kinga, a múzeum kommunikációs igazgatója.

"A nagy felbontású nagyítható fotók mellett a művek legfontosabb adatait és rövid ismertetőket is olvashatnak a látogatók. Az interaktív képernyőnek köszönhetően kedvenc műtárgyakat tartalmazó albumokat is létrehozhatnak, a múzeumi térkép pedig segít a gyűjteményben való tájékozódásban.

Az egyes műtárgyakhoz kapcsolódó QR-kód az okostelefonokhoz való kapcsolódást és ezáltal az ismeretek további bővítését teszi lehetővé. A platform lehetőséget biztosít a bemutatandó műtárgyak számának további bővítésére és újabb kommunikációs lehetőségek kiépítésére is" -írta a múzeum a Facebook-oldalán.

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)