Jump to content

Tovább szépül Budapest

2020. 12. 15. 09:54

Újjáépítik a Fehérvári rondellát, restaurálják Görgey Artúr lovasszobrát, új várgarázst építenek és megújítják a Nyugati kerteket – tették közzé szombaton a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

A Fehérvári rondella jelenleg ismert formája a második világháború után alakult ki, de olyan rossz állapotban van, hogy először le kell bontani, majd újból felépíteni. A rekonstrukció a régészek számára is tartogathat meglepetéseket, ugyanis a bástya területén korábban soha nem végeztek átfogó feltárásokat

– fogalmaztak. Kiemelték továbbá, hogy fontos céljuk, hogy a budai Várban élők és a látogatók a várfalak mentén körbejárhassák a Budavári Palotanegyedet, aminek biztosításában a rondellának is szerepe van.

A munkálatokkal egyidőben restaurálják Görgey Artúr lovasszobrát is. A megszépült alkotást a Fehérvári rondella felújítása után állítják vissza a helyére. Kitértek arra is, hogy a rondella közelében, a József főhercegi palota újjáépítéséhez kapcsolódva egy új, több mint 300 férőhelyes garázst építenek.

amely tovább csökkenti majd a Várban parkoló autók számát. A garázs fölött pedig - a jelenleg elhanyagolt Nyugati kertek helyén – a budai borvidék „egykor méltán híres szőlőtermelését bemutató” szőlőskertet és a budavári gyümölcsöskerteket megidéző zöldfelületet alakítanak ki.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)